ENERGIEBESPARING STOOMINSTALLATIES

Datum: donderdag 20 september 2012

Het Stoomplatform organiseerde weer een themadag. De locatie was dit keer de locatie de Maximacentrale in Lelystad. Centraal thema was energiebesparing in stoomsystemen. De sprekers gingen in op de energiestromen bij opwekking, distributie en verbruik en de mogelijkheden om in deze processen energie te besparen. Speciale aandacht was er ook voor het Sankey-diagram als hulpmiddel.


Thema:
Het programma werd begonnen met een toelichting op de achterliggende theorie. Wat gebeurt er bijvoorbeeld bij de omzetting van gas naar stoom? En hoe kunnen energiestromen in een stoomsysteem zichtbaar worden gemaakt? Het Sankey-diagram is daarbij een ideaal hulpmiddel. Na de theorie volgde de vertaalslag naar de praktijk: wat kunnen we met de informatie die het Sankey-diagram biedt? Hoe kunnen we concrete besparingen realiseren in de eigen dagelijkse praktijk?
Kortom: het was een interessante dag te worden voor iedereen die energieverlies in stoomsystemen wil aanpakken!

Locatie:
De nieuwe gasgestookte centrale GDF SUEZ Energie Nederland staat in Lelystad. Met twee moderne STEG-eenheden (stoom- en gasturbine) neemt de Maximacentrale plaats in de wereldtop. De nieuwe eenheden behoren tot de modernste ter wereld met een zeer hoog rendement (60%) en een beperkte milieulast. Beide STEG-eenheden leveren elk circa 440 MW. De bestaande gasturbine heeft een vermogen van nog eens 119 MW. De centrale was een uitstekende locatie voor een themadag over energiebesparing!

De presentaties van de sprekers zijn beschikbaar nadat u heeft ingelogd.

- Kees de Greef - Energy Technology Services B.V. 
   Praktische besparing in distributie en verbruik 

- Bas Oldenhof - KWA: 
   Besparing vanuit energiewetten, Sankey diagram, samenhang opwekking en verbruik, pinch technologie, WKK 

- Jan Koopmans - Bureau Veritas 
   Praktische besparing in een bestaand ketelhuis

INLOGGEN VOOR HET COMPLETE ARTIKEL

 
Wachtwoord vergeten?
 
 
Inloggen
REACTIES


Lees hieronder de reacties op bovenstaand artikel of reageer zelf.

Nog geen reacties geplaatst op dit artikel.

REAGEER OP DIT ARTIKEL


Naam
E-mailadres
Uw reactie

Plaats uw reactieOVERZICHT