Excursie Bosch stoomketels & Weishaupt industriele branders

Op 26, 27 en 28 september 2019 heeft het Stoomplatform een bezoek gebracht aan Bosch stoomketels in Gunzenhausen en Weishaupt industriele branders in Schwendi.


Een verslag van de excursie naar Bosch en Weishaupt in Duitsland op 26, 27 en 28 september 2019.

Donderdag 26 september, de heenreis.

We mochten ons verzamelen bij Van der Valk Cuyk in alle vroegte.

Na een bakje koffie vertrokken we met zijn allen om 07.30 uur. Op weg naar 2 mooie bedrijven.

Het was een drukke dag en via de nodige tussenstops om de inwendige mens te versterken kwamen we bij het “Parkhotel Altmuhtal”. Een prima ontvangst met een glaasje secco dat smaakte na zo 'n rit prima. We genoten van het avondeten met een plaatselijk biertje. Al met al een goed ontvangst in Gunzenhausen.  

Na het avondeten verzorgde de firma Bosch een presentatie over het bedrijf in Gunzenhausen waar stoomketels op maat worden gefabriceerd. Een voorproefje voor wat we  zouden gaan zien en beleven op 27 september op de productielocatie.

Een stukje geschiedenis van Bosch Dampfkessels en wat feiten over dit bedrijf.

Het bedrijf is gesticht in 1865 door Dhr. Philpp Loos in Neustadt. Als gevolg van groei komen ze via Offenbach uit  in 1917 terrecht te Gunzenhausen. Het bedrijf maakt een gestage groei door met ook vestigingen in Oostenrijk. In 1966 bijvoorbeeld wordt voor de eerste keer in de wereld een automatische snijbrander gebruikt om onderdelen voor stoomketels  te snijden. In 1980 nemen ze een CNC snijafdeling in gebruik in combinatie met een electronisch planning systeem.

De groei gaat door en in 1987 rolt de 50000e ketel uit de werkplaats. In 2001 doet de eerste lasrobot zijn intrede voor het volledig automatisch lassen van de buitenkant van de ketel. Het bedrijf groeit alsmaar door in 2005 wordt de werkplaats in Gunzenhausen vergroot en rolt de 100000e Loos ketel uit de werkplaats en bestaan ze 140 jaar. De vraag naar ketels blijft toenemen en in 2007 wordt de 2e werkplaats gebouwd in Gunzenhausen.

De naam Bosch prijkt op de gebouwen sinds 2009 als Loos ketels onderdeel wordt van "Bosch Thermotechnik GmbH". In 2011 wordt de nieuwe naam "Bosch Industriekessel GmbH". In 2012 worden de ketels daadwerkelijk onder de vlag van Bosch verkocht. Dit mooie bedrijf vierde dus zijn 150 jarig bestaan in 2015. Ze maken dus stoomketels tot 120 ton en produceren ongeveer 900 ketels per jaar.

Vrijdag 27 september 2019, de excursie.

Bosch;

Deze aantallen deden al vermoeden dat wij  imposante werkplaatsen te zien zouden krijgen.

Daarin werden wij zeker niet teleurgesteld. De rondleiding starte op de locatie waar de kantoren gevestigd zijn en de productielocatie voor de kleinere stoomketels. Daarna hebben we een bezoek gebracht naar de productielocatie waar de grootste stoomketels worden gebouwd. Het hele proces van begin tot eindproduct wordt uitgevoerd in Gunzenhauzen. Vakmanschap. Hier treft u een paar foto's vanuit het boek 'Planungshandbuch fur Dampfkesselanlagen' Bosch Technik furs Leben.

De volautomatische lasrobot.

Het fabricage proces van een vuurgang, deze moet kunnen uitzetten en wordt dus als een balg geproduceerd.

Lasser aan het werk.

Alle werktuigen zijn voorhanden om de lasser in de meest ideale positie zijn werk te laten doen. Ergonomie is erg belangrijk ook bij Bosch.

Veilig aangelijnd de ketels gereed maken voor transport.

Laden maar!

Wederom een Bosch ketel op weg naar een klant ergens ter wereld.

Op deze foto's ontbreken de werkplaatsen waar ze de eigen schakelkasten fabriceren en testen.

Weishaupt;

Toen we beide werkplaatsen van Bosch bezocht hadden gingen we op weg naar Weishaupt.

Mooie landschappen trokken aan ons voorbij. Bij Weishaupt aangekomen viel het meteen op dat er veel aandacht is voor de uitstraling van de campus. Zeer strakke lijnen en zeer goed verzorgd.

Hier een luchtfoto om een indruk te geven:


Het werd al snel duidelijk dat dat niet alleen buiten het geval was! Het ontvangst was zeer bijzonder. De heer Weishaupt hete ons persoonlijk welkom, een hele eer. Goed verzorgd was ook de lunch die ons bij aankomst werd aangeboden. Het eerste geautomatiseerde transportsysteem konden we meteen daar al bewonderen. Onze dienbladen werden na de lunch via een ingenieus liftsysteem afgevoerd. De excursie was hier al gestart en voerde ons langs alle facetten van het productiebedrijf voor het vervaardigen van branders.  

Maar eerst een stukje geschiedenis.

In 1932 startte Max Weishaupt een afgestudeerd werktuigbouwer, een werkplaats in Schwendi.

Maar het bedrijf begon echt branders te maken in 1952. Tegenwoordig maakt Weishaupt niet alleen branders (ongeveer 10.000 per jaar) maar bijv. ook domotica via het zusterbedrijf Neuberger. En maakt weishaupt ook warmtepompen en zonnepanelen.

Over de rondleiding:

We kregen een strakke vergevorderde geautomatiseerde werkomgeving te zien.

Waar alles tot in details was geregeld. Zoals een volgeautomatiseerd onderdelen transportbaan systeem. De productie en assemblage hallen waar diverse types branders worden gefabriceerd en samengesteld. Tevens is een uitgebreidt bezoek gebracht aan het testcentrum. Hier staan verschillende ketels van verschillende fabrikanten en capaciteiten opgesteld met diverse type branders ervoor. Een uniek kijkje 'in de vuurhaard van diverse stoomketels'. Na het testcentrum verzorgde Weishaupt een presentatie over bepaalde type branders en de toepassingen. Al met al een leerzame excursie.

De volgende foto's geven een indruk daarvan.

Mooi zicht op het verbrandingsproces in dit geval een weishaupt PLN brander in 1 van de testkamers van Weishaupt

Een premix low NOx brander, een systeem dat de voormenging met oppervlakte verbranding combineerd.

PLN vanaf de voorkant gezien.

Mooi zijaanzicht op een gasvlam.

Ter vergelijk dit is een dieselvlam.

Ad is er klaar voor!

We vervolgden de reis naar Ulm waar we inchecken in het hotel en 's avonds met elkaar een diner genoten.

Een sfeerimpressie:

Zaterdag 28 september, de terugreis.

Tijdens de terugreis maakten we een tussenstop bij Rothenburg ob den Tauber

Een indruk:

s'avonds in Cuyk aangekomen sloten we een geslaagde leerzame maar ook zeer leuke excursie af.

Foto's van de excursie

Tijdens deze excursie zijn er helaas geen foto's gemaakt

Hét kennisnetwerk op het raakvlak van stoom, innovatie en technologie.

Via onze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte om uw kennis en netwerk up-to-date te houden.