VPS - Vakbekwaam Persoon Stoominstallatie
Het stoomplatform wil het vakmanschap van medewerkers in de stoomtechniek verbeteren en borgen. Dit willen we realiseren door vakbekwaam persoon stoominstallatie (VPS) certificering. Het VPS certificeringsprogramma is modulair opgebouwd. Er zijn modules voor VPS Opwekking en VPS Stoomverbruik.
Maak ook werk van de veiligheid en beschikbaarheid van uw stoominstallatie en stoomdistributienetwerk. Informeer naar uw mogelijkheden voor VPS binnen uw bedrijf.
Iedereen specialist!
VPS Certificering
In de ARBO wetgeving staat dat bedieners die met een stoominstallatie werken ‘aantoonbare instructie en ervaring’ moeten hebben. Maar er staat niet in de ARBO-wet beschreven hoeveel ervaring en kennis deze personen van de stoominstallatie moeten hebben. En hoe zit het daarmee als er dingen misgaan?
Er is een gevarieerd aanbod van cursussen op het gebied van stoomtechniek maar het zal iedereen duidelijk zijn dat niet elke training tot hetzelfde niveau zal opleiden. Daarom heeft het Stoomplatform het initiatief genomen om samen met de bekende opleiders op het gebied van stoomtechniek de kaders en het niveau voor het certificaat VPS te bepalen en vast te leggen.
De opleiders verzorgen de cursussen waarbij het Stoomplatform de examens organiseert en afneemt. Het Stoomplatform toets – volledig onafhankelijk – de kennis en het inzicht van de cursisten op basis van uniforme, landelijk geldende eindtermen die zijn opgenomen in het competentiemodel. Deze zijn ontwikkeld en bepaald in samenwerking met deskundigen uit de branche.
Ontwikkeling van aanvullende modules
Het VPS examenprogramma is een modulair opgezet programma welke uitgebreid kan worden met aanvullende modules.
Momenteel wordt gewerkt aan diverse nieuwe modules.
Maak ook werk van de veiligheid en beschikbaarheid van uw stoominstallatie en stoomdistributienetwerk. Informeer naar uw mogelijkheden voor VPS binnen uw bedrijf.
VPS Opwekking
VPS Opwekking
U kunt examen doen voor de Basismodule Opwekking, Module A (cilindrische ketels) en Module B (waterpijpketels). Deze examens zijn voor iedereen die het ketelhuis betreed. De examenkandidaat toont aan dat hij of zij inzicht heeft in de samenhang van het systeem, de veiligheid en de werking van alle installatiecomponenten in het ketelhuis.
Na het behalen van het certificaat kan de kandidaat zelfstandig een controleronde lopen en de installatie op verantwoorde wijze in en uit bedrijf nemen. Hij of zij kan storingen herkennen, beoordelen en oplossen. Bij een calamiteit weet hij of zij hoe te handelen.
Module A (cilindrische ketels) is een aanvulling op de Basismodule Opwekking en gaat specifiek in op het werken met cilindrische ketels. Module B (waterpijpketels) is een aanvulling en verdieping op het werken met waterpijpketels.
Theorie-examen;
Een kandidaat doet altijd een examen voor de Basismodule met een Module. Dit zijn zijn Module A (cilindrische ketels) ol Module B (waterpijpketels)
Onderwerpen in het examen zijn;
- Warmte inhoud, verdampen en condenseren
- Stoomketels
- Verbranding en branders
- Ketel- en branderregelingen
- Wet- en regelgeving
- Waterbehandeling
- Beveiligingen
- Specifieke vragen over cilindrische ketels (Module A) of waterpijpketels (Module B)
Het theorie-examen bestaat ui 60 multiple choice vragen die u in 90 minuten moet beantwoorden. U dient minimaal 42 vragen goed te beantwoorden. Het examen wordt digitaal afgenomen. U ontvangt na afronding van het examen direct een (voorlopige) uitslag.
Praktijkexamen;
Het praktijkexamen wordt individueel afgenomen op een stoominstallatie met eencilindrische ketel (Module A) of met een waterpijpketel (Module B). De duur van het praktijkexamen Module A is 60 minuten en voor Module B is dat 75 minuten.
VPS -certificaat;
U behaalt het certificaat Vakbekwaam Persoon Stoominstallatie nadat u succesvol de het theorie-examen en het praktijkexamen hebt afgerond. De examenkandidaat ontvangt het persoonsgebonden certificaat VPS. Het certificaat wordt opgenomen in het certificatenregister VPS en is vijf jaar geldig.
VPS Verbruik
VPS Verbruik
U kunt examen doen voor de Basismodule Verbruik. Dit examen is voor de bediener van alle industriële stoomdistributie installaties (tot 30 bar). De examenkandidaat wordt getoetst op de basiskennis voor bediening stoomverbruikers. Het doel van het examen is dat de bediener het stoomdistributienetwerk en de stoomverbruikers veilig kan bedienen.
Iedereen dient het systeem veilig te kunnen bedienen met aandacht voor persoonlijke veiligheid en systeemveiligheid. Na het behalen van het certificaat heeft de kandidaat inzicht welke componenten en welke toepassingsgebieden ze hebben in het stoomdistributienetwerk. Heeft de kandidaat kennis van diverse begrippen en de toepassing van diverse tabellen.
Waar bestaat het examen voor Basismodule Verbruik uit?
Basismodule Verbruik;
De kandidaat wordt getoetst op 8 onderwerpen middels een theorie-examen van 40 multiple choice vragen, duur 60 minuten. De onderwerken zijn;
- Druk en temperatuur
- Druktrap en tabellen
- Bediening
- Gevaren
- Expansie van stoom en leidingen
- Waterslag
- Componenten
- Condenspotten
U behaalt het certificaat Vakbekwaam Persoon Stoominstallatie nadat u succesvol de theorie-examen heeft afgerond. U dient 28 vragen of meer goed te beantwoorden. De examenkandidaat ontvangt het persoonsgebonden certificaat VPS. Het certificaat wordt opgenomen in het certificatenregister van VPS en is vijf jaar geldig.
Examenbureau en Opleidingscentra
Bij de onderstaande opleidingsbureau en opleidingscentra kunt u voor uw bedrijf de informatie opvragen voor de opleidingen Basismodule Stoomopwekking, Module A Cilindrische ketels, Module B Waterpijpketels en de Basismodule Stoomverbruik.
Centraal Bureau Examens B.V.
Arkeneel 25, 3905 NS Veenendaal
Tel: 0318 – 51 29 20
Mail: info@cbex.nlDe examens worden verzorgd door examenbureau cbex
Energy Technology Services
Schepenveld 12-12, 3891 ZK Zeewolde
Tel: 06-41420867
Contactpersoon: Kees de Greef
Mail: info@energy-technology-services.nlOpleiding:
- Basismodule Opwekking
- Module A (cilindrische ketels)
- Module B (waterpijpketels)
- Basismodule Verbruik
Energie Consult Holland B.V.
Hertzstraat 14, 6716 BT EDE
Telefoon: 06-22493729
Mail: w.hendertink@energie-consult.nl
Contactpersoon: Wessel HendertinkOpleiding
- Basismodule Opwekking
- Module A (cilindrische ketels)
- Module B (waterpijpketels)
Cursus Stoomketelbedrijf
Bureau Veritas Training
Computerweg 2, 3821 AB Amersfoort
Tel: 088-4505551
Contactpersoon: Trainingscoördinator
Mail: bvct@nl.bureauveritas.comOpleiding:
- Basismodule Opwekking
- Module A (cilindrische ketels)
Spirax-Sarco Netherlands B.V.
Industrieweg 130A, 3044 AT Rotterdam
Tel: +31 10 892 03 86
Contactpersoon: Joyce Lips - Training Administrator
Mail: info@nl.spiraxsarco.comOpleiding
- Basismodule Verbruik
ERIKS Nederland
Cypresbaan 63, 2903 LT Capelle aan den IJsel
Telefoon: 010-2841100
Afdeling: Academy
Mail: academy@eriks.nlOpleiding
- Basismodule Verbruik
Cursus stoom- en condensaattechniek
MRC Global (Netherlands) b.v.
Spectrumlaan 7-9, 2665 NM Bleiswijk
Telefoon: 088-1414222Contactpersoon: John Vinjé
Mail: john.vinje@mrcglobal.comOpleiding
- Basismodule Verbruik