Ontgassers bij Stork Thermeq en turbines bij Opra

De bedrijfsexcursie op 7 maart 2014 was een geslaagde dag. We hebben een bezoek gebracht aan Stork Thermeq B.V. voor het bekijken van fabricage van ontgassers en aan OPRA voor het bekijken van de ontwikkeling van Turbines B.V.. Beide bedrijven zijn gevestigd in Hengelo (O). De lunch werd genuttigd in het Twentse Techniekmuseum Heim.

Stork Thermeq, het principe van de ontgasser.
In de ochtend werden we hartelijk ontvangen bij Stork Thermeq. Na een korte introductie kregen we een rondleiding door de fabricagehallen. Er werd uitleg gegeven over het productieproces en de productspecificaties van de Stork ontgasser. Er was voldoende gelegenheid tot het stellen van vragen waardoor het een goede interactieve rondleiding werd ervaren.

Na de rondleiding vertrokken we naar het Techniekmuseum Heim waar we een presentatie kregen over de Stork ontgasser door Albert ter Maat, business improvement manager bij Stork Thermeq. Middels de presentatie kregen we tekst en uitleg over de werking en toepassing van de ontgasser.

Techniekmuseum Heim.
De lunch werd eveneens genuttigd in het museum. In het museum staan diverse machines en toepassingen om te bewonderen, maar vooral om uit te proberen.

OPRA, het R&D en testcentrum voor Turbines.
Na de lunch werden we hartelijk ontvangen bij OPRA Turbines in Hengelo, het hoofdkantoor waar de engineering, R&D, assemblage en het testen van de turbine plaatsvindt. Daarnaast heeft OPRA nog kantoren in Amsterdam, Moskou en Singapore. Voor de rondleiding had OPRA de productie even stil gelegd. We kregen ruim de gelegenheid om de aanwezige Turbines en onderdelen te bekijken. Ook hier was voldoende ruimte om vragen te stellen. Na de rondleiding werd een presentatie gegeven over de toepassing van deze Turbines en mede dankzij deze Turbines was er voldoende energie op de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji.

Radiale gasturbines.
OPRA Turbines ontwerpt en produceert radiale gasturbines in de range van 0,5-10MW op basis van een eigen gepatenteerde technologie. Het van oorsprong Noorse familiebedrijf heeft zich in 1991 in Twente gevestigd. Na een periode van research & development werd in 2005 de eerste gasturbine verkocht. Inmiddels zijn meer dan 80 gasturbines van OPRA op diverse locaties geïnstalleerd; van olie- en gas sites boven de poolcirkel tot industriële sites in subtropisch Indonesië.

Het product van OPRA, de OP16 gasturbine, zet verschillende brandstoffen om in energie en warmte. De OP16 opereert op standaard brandstoffen zoals aardgas maar ook op brandstoffen die normaal gesproken niet bruikbaar zijn voor turbines, zoals bio- en synthetische gassen. Een voorbeeld hiervan is het project waaraan momenteel gewerkt wordt met een gipsplatenfabrikant. De oude warmtekrachtcentrale van de fabriek wordt vervangen door een nieuwe centrale, aangedreven door een OP16 gasturbine die draait op synthesegas.

De uitlaatgassen van de turbine hebben een extreem hoge temperatuur. Deze hitte kan direct gebruikt worden in bijvoorbeeld ovens, boilers of bij drogingsprocessen. De OP16 heeft een hoge efficiëntie, zeker wanneer de klant zowel de energie als de warmte gebruikt. Na de presentatie was er een woord van dank voor beide bedrijven en alle aanwezigen die deze dag mogelijk hebben gemaakt.

Graag tot ziens op de volgende excursie.

Hierbij een korte introductie van Stork Thermeq   Introductie Stork Thermeq

Foto's van de excursie

Tijdens deze excursie zijn er helaas geen foto's gemaakt

Hét kennisnetwerk op het raakvlak van stoom, innovatie en technologie.

Via onze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte om uw kennis en netwerk up-to-date te houden.