Energie besparing stoominstallaties

Het Stoomplatform organiseerde weer een themadag op donderdag 20 sep 12. De locatie was dit keer de locatie de Maximacentrale in Lelystad. Centraal thema was energiebesparing in stoomsystemen. De sprekers gingen in op de energiestromen bij opwekking, distributie en verbruik en de mogelijkheden om in deze processen energie te besparen. Speciale aandacht was er ook voor het Sankey-diagram als hulpmiddel.

Thema:
Het programma werd begonnen met een toelichting op de achterliggende theorie. Wat gebeurt er bijvoorbeeld bij de omzetting van gas naar stoom? En hoe kunnen energiestromen in een stoomsysteem zichtbaar worden gemaakt? Het Sankey-diagram is daarbij een ideaal hulpmiddel. Na de theorie volgde de vertaalslag naar de praktijk: wat kunnen we met de informatie die het Sankey-diagram biedt? Hoe kunnen we concrete besparingen realiseren in de eigen dagelijkse praktijk?
Kortom: het was een interessante dag te worden voor iedereen die energieverlies in stoomsystemen wil aanpakken!

Locatie:
De nieuwe gasgestookte centrale GDF SUEZ Energie Nederland staat in Lelystad. Met twee moderne STEG-eenheden (stoom- en gasturbine) neemt de Maximacentrale plaats in de wereldtop. De nieuwe eenheden behoren tot de modernste ter wereld met een zeer hoog rendement (60%) en een beperkte milieulast. Beide STEG-eenheden leveren elk circa 440 MW. De bestaande gasturbine heeft een vermogen van nog eens 119 MW. De centrale was een uitstekende locatie voor een themadag over energiebesparing!

De presentaties van de sprekers;

Kees de Greef, ETS, Praktische benadering in distributie en verbruik

Bas Oldenhof, KWA, Besparing vanuit energiewetten. Sankey diagram, samenhang opwekking en verbruik, pinch technologie, WKK.

Jan Koopmans, Bureau Veritas, Presentaties Praktische benadering in een bestaand ketelhuis.

Bedankt voor uw interesse.

Presentaties studiedag

Foto's van de studiedag

Er zijn helaas geen foto's gemaakt bij deze excursie.

Hét kennisnetwerk op het raakvlak van stoom, innovatie en technologie.

Via onze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte om uw kennis en netwerk up-to-date te houden.