Het realiseren van energie besparingsprojecten

Verslag van de themadag “Het realiseren van energie besparingsprojecten” van 10 april 2014
Op 10 april 2014 organiseerde het Stoomplatform een themadag met als onderwerp 'Het realiseren van energie besparingsprojecten'. Aan ideeën geen gebrek maar hoe zorgen we ervoor dat het idee, het plan wordt geaccepteerd door het management team? De themadag stond in het teken van het realiseren van energie besparingsprojecten. De themadag werd georganiseerd bij de Golden Tulip Ampt van Nijkerk na de Algemene Ledenvergadering.


De eerste presentatie werd verzorgd door Kees de Greef van Energy Technology Services met als onderwerp 'Energiebesparingsmogelijkheden in stoominstallaties'. Kees presenteerde een overzicht van eventuele technische maatregelen en hun effecten. Centraal stond waar, hoe en hoeveel kunt u eventueel besparen op uw installaties. besparingen kunnen worden gerealiseerd op diverse verliezen zoals op de rookgassenverliezen, stralingsverliezen, spuiverliezen, stoomverliezen, condensaatverliezen en op de electriciteit.

Marrius Dedden van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (voorheen Agentschap NL) gaf aansluitend een presentatie met als onderwerp; 'Wat kan de overheid voor u betekenen'. Alle programma's met betrekking tot industriële energiebesparing en EIA. In de presentatie van Marrius kwamen diverse fiscale regelingen aanbod waaronder de MIA, VAMIL, EIA, WBSO en de RDA. Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.rvo.nl/eia.
Agentschap NL en Dienst Regelingen zijn sinds 1 januari 2014 gefuseerd en de naam van de nieuwe organisatie is Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) De nieuwe rijksdienst stimuleert en ondersteunt ondernemers bij duurzaam, agrarisch, innovatief en internationaal ondernemen.

Na de heerlijke lunch volgde de presentatie van Willem Beekman, Sr. Adviseur Energie & Millieu ABN AMRO Lease over de financiering van stoominstallaties. Wat komt daar allemaal bij kijken en welke mogelijkheden zijn er qua financiering. Er wordt een uitgebreide uitleg gegeven over de mogelijkheden binnen diverse vormen van het leasen. In deze presentatie wordt de praktijkcases verder uitgewerkt welke Kees de Greef in de eerste presentatie heeft benoemd.

De themadag was ook voor het opdoen van inspiratie, kijken naar jezelf, wat voor communicatiestijl heb je en welke stijl je gesprekspartner. Deze presentatie werd verzorgd door Hanneke Janzen, trainer communicatie van Hanneke Janzen Training en Coaching. Haar boodschap was om goed te kijken naar welke rol jezelf en de ander speelt in een gesprek. Hoe kun jij jou verhaal brengen met de gewenste impact. Deze presentatie was een interactieve presentatie met voor sommige mensen een verrassende en verhelderende uitkomst.

De themadag werd afgesloten door een presentatie van Niek Stokman van Getec Benelux met als onderwerp 'Contracting en outsourcing'. Niek geeft in zijn presentatie uitleg inzage contracting en outsourcing met praktische invullingen op diverse locaties.

Na afloop was er een gezellige informele afsluiting met een hapje en een drankje van deze informatieve en inspirerende dag. Namens het gehele bestuur van het Stoomplatform en de themadagcommissie willen wij alle sprekers nogmaals bedanken voor hun inzet en presentaties.

Bij inloggen zijn de publicaties beschikbaar.

Ad de Kruijf
Voorzitter StoomplatformHier kunt u de presentaties van de spreker nalezen.


Kees de Greef, Energy Technology Services; Presentatie Energiebesparingsopties

Marrius Dedden, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl); Presentatie Industriele Energiebesparing EIA

Willem Beekman, ABM AMRO Lease;  Presentatie Financiering Energiebesparingsprojecten

Hanneke Janzen, Hanneke Janzen Training & Coaching; Presentatie van het WAT naar het HOE

Niek Stokman, Getec Benelux; Presentaties Contracting in de praktijk

Presentaties studiedag

Foto's van de studiedag

Er zijn helaas geen foto's gemaakt bij deze excursie.

Hét kennisnetwerk op het raakvlak van stoom, innovatie en technologie.

Via onze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte om uw kennis en netwerk up-to-date te houden.