Veiligheid

Donderdag 15 maart was er al weer de eerste themadag van 2012.
De locatie die gekozen is, was Parc Spelderholt. Dit is een prachtig gelegen locatie in Beekbergen, waarbij de bediening in handen is van geestelijk gehandicapten jongeren die daar een beroepsopleiding volgen. Ook qua onderwerp was er gekozen voor een niet-technisch onderwerp waar toch elke stoomgebruiker mee in aanraking komt, namelijk “Veiligheid”.

De risico’s die het werken aan met stoominstallaties met zich meebrengt zijn legio. Zo is een stoomtoestel een druksysteem, komen er hoge temperaturen aan te pas, wordt er gewerkt met elektriciteit, soms ook nog op hoogte. Kortom risico’s te over.
Tijdens de themadag is dit onderwerp van meerdere kanten besproken. Allereerst heeft Harold Plettenburg van bureau Kader een presentatie gegeven over gedrag en cultuur. De regeltjes kennen we wel, maar gedrag en cultuur bepalen of we ons ook houden aan die regeltjes en hoe kunnen we dit gedrag en cultuur verbeteren.

Daarna heeft Ronald Eerdenburgh een presentatie gegeven over de effecten van een ongeval op de organisatie. Als voorbeeld is hierbij de brand bij Chemiepak in Moerdijk behandeld. Ook de steiger van de Amercentrale kwam nog even voorbij.
Na de pauze heeft Anton Tol van de Arbeidsinspectie (dat heet tegenwoordig Inspectie SZW) waarbij uitleg is gegeven van de problemen die de Arbeidsinspectie in het veld tegenkomt, zoals dichtgeschilderde veiligheidskleppen, defecte drukbeveiligingen, etc.
Tot slot heeft Finsmar Zonneveld een interessante kijk gegeven op het onderwerp vanuit zijn eigen praktijkervaring en dan gericht op koolmonoxidevergiftiging. Een voorbeeld waar Finsmar een medewerker heeft gered van een koolmonoxidevergiftiging en een voorbeeld waar Finsmar zelf slachtoffer was van koolmonoxidevergiftiging.

Kortom het was weer een interessante en leerzame middag in een prachtige omgeving.
Inmiddels is ook al bekend dat de volgende themadag zal plaatsvinden op 20 september in de Maximacentrale in Lelystad.

Download hier de presentatie: themadag Veiligheid maart 2012

Presentaties studiedag

Foto's van de studiedag

Er zijn helaas geen foto's gemaakt bij deze excursie.

Hét kennisnetwerk op het raakvlak van stoom, innovatie en technologie.

Via onze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte om uw kennis en netwerk up-to-date te houden.